Само в реалния свят, казаните същества са новият коронавирус.

Този диетичен модел също е свързан с по -ниски рискове за рак (особено рак на гърдата), диабет тип 2, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

рецепти за закуска, обяд и вечеря, които са веган или вегетарианец

Рецепти за закуска, включващи растителни храни

марокански яйца Shakshuka с леща

Най -добрите яйца Shakshuka с леща се сервират! Настанете се в връщане към маршрут с моята безпроблемна еднокачествена Marvel-марокански шакшука. Яйцата, нежно браконирани в дебел сос от домати, влязъл с пушена червена паприка, кимион и гарнирани с пресен килантро и маслини. Проверете тази рецепта

рецепта за ябълка на червената боровинка е Радвам се! Лесно е да се направи, веган, без глутен и пълен с подхранващи съставки. Да, това е моето дезиално по -здравословно завъртане на десерт, използвайки пълнозърнести овес, разчитайки на сладостта и аромата на изсушени червени боровинки, ябълки и кокос. И познай какво? Не се зарежда и с добавена захар! Без значение на кой сезон, тази пищна рецепта ще задоволи този сладък зъб. Проверете тази рецепта

Masala Vegan Tofu Scramble Recip рецепта за разтърсване! Това вдъхновено от Южна Азиатска ястие удря мястото всеки път. Той се спуква от аромат, достатъчно вкусен за месоядците и се прави след 30 минути. Вижте тази рецепта

desi ~ licious masala яйце за овесена каша

Търсите лесни и здравословни идеи за закуска? Преведете овесената си каша на следващото ниво с моята рецепта за закуска с овесена каша на Masala Masala – с участието на яйца. Това е най-доброто натоварено пчело Brekkie, избухнала с подхранващи здравни съставки. Кремообразно, богато обединяване на валцуван овес, лук, грах и домати. Всички смесени с яйца, лют червен пипер и килантро и се вливат с традиционни южноазиатски подправки, за да създадат пикантна и дезистична закуска. Вижте тази рецепта

буйна рецепта за юфка с юфка, която е идеална за заети хора, които искат да се хранят здравословно, но нямат време да готвят. Юфката е облечена в пикантна смес от соев сос, люспи от лют червен пипер, пресен чесън …

Прочетете →

Медицински прегледани от Shahzadi Devje, регистриран диетолог (RD) и сертифициран Преподавател на диабет (CDE)

Лични съвети, които да помогнат за управлението на тревожността по време на избухването на пандемия.

5 съвета, за да се помогне за управление на безпокойството сред глобална пандемия

i Събудих се и се опитах да си спомним за кой ден беше. Според телефона ми беше вторник. Чувствах се смешно да си в леглото в 7:30 сутринта – да не бързам за къщата, да подготвя децата за училище. Дните и нощите сякаш се свързват един в друг.

Слязох долу и сложих чайника. Нормално е да виждате как родителите натрупват деца в коли за училище в този час. Кучетата и бегачите обикновено са навън за упражнения. В наши дни обаче е различно.

Самотни черешови дървета стоят високи сред късен зимен сняг. Пролетта пристигна. Нимният въздух на Торонто вече не е охлаждащ костите. Все още е студено, да. Но е пролетно студено, когато птиците започват да пеят и дърветата оживяват.

И все пак, няма признак на човешки живот на моята улица. Хората спряха да общуват засега. Правителствата по света са го нарекли „социално дистанциране“. Нашата планета преминава през здравна криза, глобална пандемия. Има рядко заболяване, наречено Covid-19: Новият коронавирус. Той се е разпространил по целия свят като Wildfire. Учените, лекарите и здравните специалисти все още се опитват да дешифрират какво всъщност е. Няма ваксина и няма лечение. Той умножава и удвоява чрез инфекциозни капчици при кашлица, кихане и цялостен контакт с човека. Следователно всички ние трябва да спрем да общуваме за известно време. Всеки човек на света. Ние трябва да останем вкъщи.

Звучи като филм, нали? Напомня ми на тихо място. Сюжетът се върти около семейство, борещо се да оцелее в пост-апокалиптичен свят, обитаван от слепи извънземни същества с остро чувство за слух. Те атакуват хора, които изричат всякакъв звук. Само в реалния свят казаните същества са новият коронавирус. Близкият контакт с човека може да ни изложи на риск да го уловим.

Тези, които могат да работят от вкъщи, са спрели да отиват в офисите си, а образователните институти от цял свят са преминали към онлайн класове. Събитията, плановете за пътуване и семинарите се отменят безкрайно до по -нататъшно уведомление. Магазини, фирми, ресторанти и кафенета са затворени, по целия свят.

Това е странно и апокалиптично време. Никога в живота си не съм си представял, че новото десетилетие ще започне с такава необичайна бележка! Въпреки това, при такива безпрецедентни обстоятелства с разпадането на рутините, задържането на психичното ни здраве (наред с имунитета) никога не се е чувствало по -важно.

Подобно на много хора по целия свят, аз също изпитах безпокойството и паниката, която този вирус донесе със себе си. Без работна рутина, без училище за децата и без фитнес, се почувствах доста стресиран и безпомощен. Как да се мотивирам да се променя от пижама всяка сутрин? Не мога да отида на фитнес – оставям ли режима на тренировка да се разпадна? Ами работата? Как да управлявам тревожността си? Липсата на рутина често може да доведе до страдания на нашите фитнес, целите на храненето, психичното здраве и други амбиции, свързани с уелнес.

и това е разбираемо. По същия начин, вие също трябва да сте затрупани с неповторието количество информация навсякъде. Това може да бъде демотивиращо и да предизвика безпокойство. Може би сте загубили това чувство за цел, което идва със структурирана уелнес рутина. Може да се ядосате и колко време ви отне да установите здравословен режим, състоящ се от упражнения, хобита, дейности и самообслужване. Всичко това може да изглежда напразно сега. Разбирам, защото се чувствах същото. Въпреки това промених мисленето си. Това не се случи за една нощ, но успях да се насоча към по -положителна посока.

съвети, за да помогна за управление на тревожност

Започнете с приемане

Започнах с приемане. Да, в момента Корона е на световно турне и трябва да приемем, че за известно време е тук, за да останем. Приемането носи усещане за яснота. И яснотата прави място за доброта. Доброта към себе си и други хора. Добре е да оставим непознатото облак нашата преценка за малко. Позволено ни е да се чувстваме уязвими. Това, което не е наред, е да се разхождате твърде дълго.

Пребройте вашите благословии

бавно, започнах да броя благословиите си. Поне в тази ситуация имам любящо семейство, покрив над главата, храната в кухнята и Wi-Fi, за да остана свързан с външния свят. Добрата интернет връзка гарантира множество съдържание както за психическо, така и за физическо благополучие. Всички тези допълнителни часове също ще ми позволят да прекарвам повече свободно време със семейството си. Всичко, от което се нуждаех, беше структура, която ще се побере около тези нови ограничения.

Създайте семейна рутина и Tag-Team

Като всеки родител, съпругът ми и аз искахме първо да имаме някаква прилика на рутина за нашите три деца. Насърчихме ги да намерят творчески начини да останат физически годни и психически пъргави. Ние формирахме работните си графици около техните съчетания и обратно, за да се настаним всички членове на семейството.

Съпругът ми и аз решихме да се редуваме в мазето за онлайн срещи и работни обаждания. Това ни позволява свободното време да прекараме с децата си на свой ред. Най -голямата ми, госпожица R (16) сега е моят приятел за тренировка. Не само, че се забавляваме да упражняваме с дъмбели и групи, но е и чудесен начин да имаме някакво качествено време за свързване на майка-дъщеря.

Нашият най -млад, майстор IZ (6) има прекрасен малък график, който му позволява да чете, да играе в градината, да гледа филм и да върши училищна работа. Нашият среден, майстор Ик (14) е чудесен за поддържането на себе си и брат му, който се вписва във футбола. Ако не вали сняг, те също се отправят към задната градина, за да играят. Заедно със съпруга ми, децата ми и аз сега също се радваме да приготвяме ястия заедно. Всъщност майсторът IZ определено е моят малък сус готвач!

Пуснете съвършенството и бъдете мили

Разбираемо е, че някои от нас може да се борят с хапването на по-малко хранителни храни. Почти предсказуемо е да се отдадете на няколко лакомства с толкова много текущ стрес. Добре е да се насладите на няколко допълнителни сладки лакомства. Тялото ви не се променя за една нощ. И докато се наслаждаваме на такива хранителни продукти като лакомства, е напълно приемливо да си отрежем малко слаби. Добротата трябва първо да започнем със себе си. Нека изместим фокуса от телесното тегло, до силата на положителната перспектива.

Намерете сребърната лигавица

Има сребърна подплата до най -неблагоприятните ситуации. Времените като тези тестват нашето търпение и устойчивост. Тази глобална пандемия засегна хиляди по целия свят. Съвсем добре е да се чувствате на ръба. Въпреки това, дори когато сме в капан в четири стени за собствената си безопасност, можем да намерим начини да се почувстваме емоционално и физически спокойни.

Колективният манталитет на всички или нищо не е най -добрият подход за справяне с неочаквани ситуации. Животът не е перфектен и безпрецедентни обстоятелства като коронавируса са извън нашия контрол. Трябва да приемем любезно, че целият свят води една и съща битка и да имаме по -оптимистична перспектива към живота. Както Руми скандално каза: „В момента, в който приемете какви неприятности са ви създадени, вратата ще се отвори.“ И аз приех, че сега е моментът да се отдръпнем и да се приспособите, за да скочите отново напред.

Как се справяте през това несигурно време? Какво намерихте за полезно за управление на безпокойството? Споделете съветите си в коментарите по -долу!

Ако ви хареса тази публикация в блога, ще се радвате да чуете от вас! Оставете коментар или споделете снимка и hashtag #desiliciousrd в Instagram, Facebook и Twitter!

desi ~ liciontious your,

гладен за повече?

Абонирайте се за моя бюлетин за безплатни рецепти, съвети за хранене и уелнес и всички най -нови актуализации. Shahzadi Devje

Shahzadi е награден регистриран диетолог (RD), регулиран от Колежа на диетолозите на Онтарио и сертифицирания преподавател по диабет (CDE), одобрен от Канадския съвет за преподавател по диабет. YouTuber и прословут Foodie, тя е посветена да ви помогне да прекратите войните си за готвене, да трансформирате здравето си и да бъде най -добрата версия на себе си! Shahzadi е експерт по хранене в ефир за CTV вашата сутрин и редовен сътрудник за глобални новини и други национални медии.

Тези остриета с кленови печени картофи с фъстък се разпадат, са прекрасни странични ястия за всеки Хранене, с неустоими слоеве с вкуса, които ще зарадват и двете очи …

Прочетете на →

Тези опаковки на нахута с патладжани с годжи плодове поемат репликата си от Близкия изток. Свеж, пълнеж и приказен; Те са идеални, за да ви накарат да тиктакате в натоварените дни. Добавянето …

Прочетете на →

Търсите ли богата на протеини ядене, опаковано с аромат и нямате много време? Това къри за кокосови скариди може да бъде на масата ви за буквално 15 минути. Това е елегантно подправен и безумно …

Прочетете →

Медицински прегледани от Shahzadi Devje, регистриран диетолог (RD) и сертифициран преподавател по диабет (CDE)

Що се отнася до суровите зеленчуци срещу готвените, може би се чудите кои са най -здравословните начини да ги ядете? Нека се потопим в доказателствата и да научим най -добрите начини да подготвите зеленчуците си – да извлечете най -много хранене.

Има голям дебат около суровите диети. Някои твърдят, че яденето на сурови е начинът да се върви, тъй като хранителните вещества (витамини и минерали) и естествените ензими във вашите зеленчуци – са оставени в такт. От друга страна, някои смятат, че готвенето на зеленчуци не само ги прави по -приятни, но и по -лесно в храносмилането ви.

Така че, най -накрая да сложим край на дебата за сурови срещу готвени .

Разбира се, в голямата схема на добре балансирана, гъста от хранителни вещества, разнообразна диета с цели храни, готвеният срещу суровия дебат не е толкова критичен за повечето хора.

Когато това се превръща в важно съображение за дефицит на витамини и минерали (или недостатъци). Те могат да възникнат в резултат на проблеми с храносмилането или абсорбцията или избягване на определени храни (поради алергии, непоносимост или избор).

и нека да кажа това, отговорът не е толкова прост, колкото сурово винаги е превъзходен или готвен винаги е по -добър. Както при повечето науки за храненето, това зависи от няколко фактора. Някои витамини в зеленчуците се унищожават от процеса на готвене, докато други стават по -лесни за абсорбиране (a.k.a. по -бионалични).

Ето кльощавите на витамините и минералите в суровите зеленчуци спрямо готвените.

Кои зеленчуци се ядат най -добре сурови?

Като общо правило, водоразтворимите хранителни вещества, като витамин С и витамините от В, които се намират най -вече в плодове и зеленчуци, се ядат най -добре сурови.

Причината, поради която е двукратна.

Първо, когато тези хранителни вещества се нагряват, те са склонни да се разграждат; Това е от всяка топлина, било то задушаване, кипене, печене или пържене. Витамин С и витамините от В са малко по -деликатни и податливи щракнете, за да научите повече на топлина от много други хранителни вещества. Зеленчуците, като камбани и броколи (богати на витамин С) са склонни да бъдат най -уязвими от процеса на готвене.

Разбира се, очевидният начин за борба с тези загуби на хранителни вещества е да се ядат храни с висок витамин С и В витамини в суровата си форма (като в страхотна салата) или да ги готвите за възможно най -кратко време (като бързо задушаване или бланширане). Но ето предупреждението, изследванията също показват, че готвенето на броколи запазва и повишава нивата на антиоксиданти …

Втората причина, поради която храните с високо съдържание на витамин С и витамините от В са най -добре изядени сурови, е, че те са водоразтворими . И така, познайте къде отиват витамините, когато са приготвени във вода? Да, те са разтворени право във водата; Това важи особено за плодовете и зеленчуците, които са варени и бракониерни, но дори и за храни, които също са на пара. В следващата си супа или сос, за да запазите тези хранителни вещества, които се оставят след готвене. Просто не го прегрете или може да загубите това, което сте се стремили да запазите.

Но за колко загуба говорим? Е, разбира се, варира, но може да стигне от 15%, до над 50%.

Накратко, водните разтворими витамини, като витамин С и витамините от В се разграждат с топлина и някои От това, което е останало, след като се отопляват, се разтваря във водата за готвене. Затова не забравяйте да приготвите плодовете и зеленчуците си възможно най -малко и запазете тази вода за готвене, която да използвате в следващата си рецепта.

Забавен факт:

Суровият спанак може да съдържа три пъти по -високи от Количество витамин С като варен спанак. Въпреки това, може да се твърди, че можете да ядете по -голяма част от варен спанак (оттук и повече хранителни вещества) при едно заседание – срещу сурови.

Това е интересна история със спанак. От една страна, готвенето на спанак засилва съдържанието на антиоксиданти, а от друга, полифенолите (фитохимикалите, естествено открити в растенията) в спанака, са предразположени към разграждане, когато се готвят (точно като витамин С).

с две думи , не е просто. Зависи от хранителното вещество, което гледате.

Кои

зеленчуци се ядат най-добре? & Сладките картофи) могат да помогнат да направите този пред витамин съединение – по -абсорбиращо.

Забавен факт:

Едно проучване установи, че абсорбцията на бета-каротин е 6,5 пъти по-голямо при разпръснати моркови, отколкото при сурови моркови!

Contents