COPD -vel való élet: Tippek, tevékenységek és kezelések

A krónikus obstruktív tüdőbetegség egy tüdőbetegség, amely befolyásolja az ember lélegzési képességét.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) tünetei, amelyek magukban foglalják a légszomjat, a zihálást és a krónikus köhögést, a napi feladatokat nagyobb kihívásokkal járhatnak. Az ilyen betegségben szenvedő személy általában emfizéma és krónikus hörghurut is van. Ezek a feltételek kevesebb levegő áramlik a tüdőbe és ki.

A mindennapi dolgok, amelyek fizikailag nem látszanak, nehéz lehet a COPD -vel rendelkező személyek számára. Az étkezés, az öltözködés és a háztartási feladatok elvégzése nehéz lehet kezelni, ha egy embernek nehezen lélegzik.

A COPD -diagnózisnak azonban nem kell azt jelenti, hogy egy személy elveszíti függetlenségét, vagy abba kell hagynia a kedvenc tevékenységeik élvezetét.

Ez a cikk olyan tippeket és életmód -változásokat tárgyal, amelyek segíthetnek az embereknek a COPD -nél élni.

A COPD -vel való élet

Bár a COPD diagnosztizálása túlterhelő lehet, vannak módok arra, hogy a mindennapi élet könnyebbé és élvezetesebbé váljon.

Kerülje el a szennyező anyagokat

A levegőben lévő szennyező anyagok és irritáló anyagok elkerülése segíthet a tüdőben a legjobban gyógyulni és működni.

A COPD -ben szenvedő embereknek kerülniük kell a füst belélegzését, és szükség esetén leszokni a dohányzásról. A kémiai irritáló anyagok és a szennyezés csökkentése segíthet az embereknek a COPD tüneteinek kezelésében is.

Életmód -tervezés

A COPD -vel való élés azt jelenti, hogy megtanulják a tünetek kezelését és elkerülik azokat a helyzeteket, amelyek ronthatják őket.

A stressz, a szorongás és a rohanás nagyobb légszomjhoz vagy ziháláshoz vezethet. A tevékenységek lassan történő elvégzése és a feladatok elvégzéséhez extra idő lehetővé teszi ennek elkerülését.

Beszélgetés másokkal

Ha mások megértik, hogy bizonyos tevékenységek nehezebbek lehetnek a COPD -vel rendelkező személyek számára, támogatást és együttérzést nyújthatnak. Ez csökkentheti a betegségben szenvedő emberek aggodalmát, és lehetőséget adhat másoknak, hogy szükség esetén segítsenek.

Új COPD -diagnózissal a tünetek zavaróak vagy akár ijesztőek lehetnek. Az orvosokkal és az egészségügyi csoport tagjaival való nyitottság a tünetekről és a kihívásokról segíti az embereket átélni, megismerni az egészséges állapotban való legjobb módszereket, és továbbra is részt vesz az élet tevékenységeiben.

Ismerje meg a COPD támogató csoportokat itt.

COPD és orvosi találkozók

Az embereknek, akik a COPD -vel élnek, rendszeres találkozókon kell részt venniük orvosukkal, és megszokniuk kell az új kezeléseket. Az egyedi kezelési terv kidolgozása elengedhetetlen a COPD -vel való megfelelő élethez. A kezelés magában foglalhatja a gyógyszereket, az oxigénterápiát, a tüdő rehabilitációját, az életmódváltozásokat és a COPD -vel kapcsolatos oktatást.

A COPD -vel rendelkező embereknek néha nagy egészségügyi csoportja van, beleértve orvosokat, ápolókat, terapeutákat, dietetikusokat, pszichológusokat és szociális munkásokat. Ezek a szakemberek fontos szerepet játszanak abban, hogy a COPD -ben szenvedő személyt a lehető legegészségesebben maradjanak.

Sok betegnek rendszeres pulmonális rehabilitációs találkozókkal is rendelkezik. Ez a rehabilitáció egyik formája, amelynek célja a COPD fizikai vagy pszichoszociális hatásainak stabilizálása vagy megfordítása.

A COPD étrend -változásai

Az étkezés a mindennapi élet része, és a COPD -ben szenvedő embereknek egészséges táplálkozást kell követniük, hogy segítsék az állapotukat. Ez elősegítheti az embernek a mérsékelt súly elérését és fenntartását, és biztosíthatja a testnek az optimális funkcióhoz szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az áttekintések azt mutatják, hogy az antioxidánsokban és a gyulladásgátló ételekben gazdag kiegyensúlyozott étrend javíthatja a tüdő működését és csökkentheti a COPD kockázatát.

A COPD -ben szenvedő emberek számára alkalmas étrendnek nem kell túlságosan szigorúnak vagy összetettnek lennie. Általánosságban elmondható, hogy a COPD -ben szenvedő embereknek az egészséges egész ételekre kell összpontosítaniuk, ideértve a következőket:

A COPD -vel rendelkező sok ember étrend -iránymutatást kap az egészségügyi csapatától. Az egészséges táplálkozás követése erősen befolyásolhatja az ember érzését, és segít elkerülni őket a tüdőfertőzések és más szövődmények elkerülésében.

A fizikai aktivitás és a COPD

Az edzés az egészséges életmód fontos része. Először nehéz lehet a COPD -vel való aktív maradni, de érdemes az erőfeszítéseket.

A fizikai aktivitás a tüdő rehabilitáció részeként javíthatja az ember légzését, testmozgását, érzelmi funkcióját és általános életminőségét.

Sok COPD -vel rendelkező ember elkerülheti a testmozgást, mert attól tartanak, hogy elmaradnak, vagy egyszerűen nincs energiája. Ha valaki kevésbé gyakorol, akkor funkcionális képességük csökkenhet. Az idő múlásával egyáltalán nem tudnak sok tevékenységet végezni.

Bár a testmozgás nem tudja megfordítani a COPD -t, ez segíthet az embernek, hogy a lehető leghosszabb ideig független és egészséges maradjon.

Az elme és a testgyakorlatok segíthetnek a COPD -ben élő embereknek is, hogy csökkentsék a szorongás és a depresszió tüneteit, ha ezek jelen vannak.

COPD légzési gyakorlatok

A légzési gyakorlatok a levegő be- és kimozgatásának különleges módja, amely elősegítheti a test pihenését, és lehetővé teszi a tüdő számára, hogy több oxigént vegyen be. Ezek a gyakorlatok segítenek enyhíteni a COPD azonnali tüneteit. Növelhetik a tüdő teljes működését is.

A légzési gyakorlatok értékes eszköz a COPD -vel rendelkezők számára. Segíthetnek egy személynek, hogy aktív maradjon és részt vesz a mindennapi életben.

A COPD leggyakoribb légzési gyakorlatai a LIP légzés és a hasa légzés. A tüdő rehabilitációs szakember megmutathatja, hogyan kell elvégezni ezeket a gyakorlatokat.

Tudjon meg többet a COPD légzési gyakorlatairól.

A betegség elkerülése

A COPD -ben szenvedő embereknek egészségesnek kell maradniuk, amennyire csak lehetséges, és kerülje el a betegséget, amennyire csak lehetséges:

A betegségekre és a baktériumokra való figyelmeztetés segíthet a tüdőfertőzések elkerülésében, ami súlyos lehet.

További tanácsok a Covid-19 megelőzésével és kezeléssel kapcsolatban látogasson el a Coronavírus Hubba.

Összegzés

A COPD krónikus állapot, amely nagymértékben befolyásolhatja az ember életminőségét. A megfelelő kezelési és életmód -módosításokkal azonban az ember gyakran kezelheti tüneteit, és megtanulhatja élni az állapotukkal.

Egészséges táplálkozás, könnyű aktivitás bevonása és testreszabott kezelési terv követése segíthet az embernek az életének a COPD -vel történő kezelésében.

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.